زعفران چیست :
حتی اسم زعفران هم انرژی عجیبی دارد و وقتی نامش را میشنویم به وجد میآییم. رشتههای قرمز مایل به زرد و زیبایی آتشین آن که هزاران سال است که انسان گیاهی مانند آن پیدا نکرده است. اکثر مردم میدانند که زعفران نادر و گران است، اما بسیاری از آنها هرگز فرصتی برای مطالعه جذابیتهای ظریف و پیچیده آن پیدا نمیکنند.
تاریخچه زعفران ایران :
زعفران ایرانی که بهعنوان "طلای سرخ" شناخته میشود، یک ماده جادویی در فرهنگ ایرانی است، و در غذاهای معطر و دسرهای رنگارنگ، تا داروهای گیاهی کاربرد دارد. در حال حاضر، ایرانیان بزرگترین تولیدکننده زعفران در جهان هستند (85 درصد زعفران جهان را ایران تأمین میکند، تقریباً 390 تن در سال!) باتوجهبه اینکه هر 500 کلاله زعفران فقط یک گرم وزن دارد، تصور تعداد گل زعفران برداشت شده واقعا سخت است.
هرساله، فصل برداشت زعفران از اوایل ماه نوامبر (آبانماه) آغاز میشود. درحالیکه بیشتر گیاهان دیگر از بین رفتهاند، گلهای بنفش روشن مزارع را پوشانده و در مناطق خشک ایران چشمانداز برجستهای ایجاد میکنند. عمده تولیدکنندگان زعفران ایران در ضلع شرقی کشور واقع شدهاند. بزرگترین بازار زعفران در مشهد است. اما در شهرهای گناباد، تربتحیدریه، تایباد، خاف و قاین نیز کشت میشود. همه این شهرها در منطقه خراسان واقع شدهاند و فصل برداشت آنها از حدود 1 نوامبر آغاز میشود و حدود دو یا حداکثر سه هفته طول میکشد.
همانطور که میدانید مدتهاست که از زعفران به عنوان چاشنی خاص در آشپزخانههای ایرانی استفاده میشود. یکلایه نازک برنج مخلوط زعفران در بالای توده سفید برنج و زرشک، در کنار عطر و رنگ کباب مرغ، همه نوید مهماننوازی ایرانی را میدهند. زعفران و قدرت جادویی آن در بسیاری از آداب و رسوم ایران نیز وجود دارد. ایرانیان معتقدند که زعفران غم و اندوه را از بین میبرد و آرامش روان میشود، به همین خاطر از زعفران در بسیاری از شیرینیها و غذاهایی که برای سال نو ایرانی درست میکنند استفاده میکنند.
پادشاهان ایران باستان در مراسم های خاص یا پیروزی سکه های طلا و زعفران را در بین مردم پراکنده میکردند. در کاخ هایشان از زعفران بهعنوان عطر، دارو یا بخور همراه با کهربا استفاده میکردند. همچنین از زعفران برای رنگآمیزی کاغذ برای نامه ها یا دعاهای مهم و رنگآمیزی ابریشم و پارچه های دیگر برای لباس های خانواده سلطنتی استفاده میشد. در روزهای گرم تابستان از زعفران در بستنی خوش طعم زعفرانی استفاده میشود و یا در کاسههای شعله زرد در مراسم مذهبی سرو میشود. برخی از افراد چای گیاهی تازه و همراه با گلبرگ های گل رز نیز از آن تهیه میکنند.
برای مشاهده ⭐ نمونه سوالات زعفران کارفنی و حرفه ای همراه با جواب ⭐ همین الان کلیک کنید.
گل زعفران [پیاز زغفران] :
زعفران از گلی که بیشتر بهعنوان "کروکوس زعفران" شناخته میشود، برداشت میشود. هر شکوفه از این کروکوس سه رشته زرد تولید میکند که هر یک از آنها با کلاله قرمز - سرمهای به پایان میرسد. ترکیبی از رشته طلایی و کلاله زرشکی چیزی است که ما بهعنوان نخ زعفران میشناسیم. این نخها با دست جدا میشوند و خشک میشوند و در نتیجه یک ادویه معطر و زیبا ایجاد میشود که در سراسر دنیا بسیار ارزشمند است.
علت گران بودن زعفران [ فواید آن ]:
به طور خلاصه پاسخ این است که برداشت زعفران بسیار دشوار است. کروکوس زعفران فقط در یک دوره کوتاه از پاییز شکوفا میشود. هنگامیکه یک گل شکوفا شد، باید همان روز قبل از ظهر برداشت شود، زیرا تقریباً بلافاصله بعد از تابش مستقیم نور خورشید پژمرده میشود. از آنجا که هر گل فقط شامل سه کلاله ظریف است، برای بهدستآوردن یک پوند زعفران خشک، بیش از 50000 گل نیاز است. با توجه به کار فشرده مورد نیاز برای دستاورد نسبتاً کم زعفران ، درک دلیل گرانی زعفران کار دشواری نیست.
محل کشت زعفران [ زمان کاشت و برداشت زعفران ] :
كروكوس زعفران در كشورهایی مانند ایران، هند، افغانستان، ایتالیا، فرانسه، نیوزیلند، پنسیلوانیا، اسپانیا، پرتغال، یونان و مراکش، ترکیه و بعضی از مناطق چین پرورش مییابد. ازآنجاکه این گیاه در مناطق مختلف جهان کشت میشود، بسته به آبوهوا، نوع خاک، عمق کاشت و غیره، ممکن است روشهای کاشت زعفران نیز متفاوت باشد. گیاه زعفران در انواع مختلف خاک رشد میکند اما در خاک آهکی، غنی از و موس و زهکشی خوب با PH بین 6 تا 8 بهترین رشد را دارد. بهخاطر داشته باشید، در دوره های خشکسالی در پاییز و بهار، باید امکان آبیاری زمین وجود داشته باشد. اگر این گیاه در انواع خاک های مرطوب یا نیمه مرطوب کاشته شود، باید اطمینان حاصل کرد که زمین زهکشی شده باشد تا از پوسیدگی یا آلوده شدن بنه ها جلوگیری کند.
فواید زعفران در کاهش افسردگی و اظطراب ؛برای کسب اطلاعات بیشتر حتما مطالعه کنید.
برای کشت زعفران، محدوده ی دمایی مشخصی وجود دارد:
دمای هوا میتواند از 35 درجه سانتیگراد تا 40 درجه سانتیگراد در تابستان و حدود 15 درجه سانتیگراد تا 20 درجه سانتیگراد در زمستان متغیر باشد.به همین دلیل است که زعفران را تنها میتوان در انواع آبوهوای خشک، متوسط و قارهای کشت کرد اما در انواع آبوهوای گرمسیری یا قطبی قابل کشت نیست. بااینحال، در سرمای شدید زمستان، ممکن است برگها خشک شوند و رشد گیاه کاهش یابد و در نتیجه زعفران کمتری بدهد. وقتی یخبندان شدید مزرعه زعفران شما را تهدید میکند، عاقلانه است که گیاهان را با محافظ کاه یا الیاف بپوشانید تا زمانی که هوا گرمتر شود.
آموزش کشت زعفران:
اگر قصد دارید که زعفران بکارید باید بدانید که کشت زعفران کار آسانی نیست و باید ها و نباید های بسیاری دارد. برای اینکه فوتوفنهای کشت زعفران را یاد بگیرید و مجوز رسمی آن را دریافت کنید باید در آموزشگاه های سازمان فنی و حرفهای کشور ثبتنام کنید و در آزمونهای آن ها نمره ی قبولی را کسب کنید.از آنجایی که قبولی در این آزمون ها به سادگی امکان پذیر نیست میتوانید برای آمادگی بیشتر و آشنایی با آزمون های کشت زعفران فنی و حرفهای، از نمونه سوالات زعفران کار سایت فن اپ استفاده کنید.