در این مقاله میخواهیم یکی از جذابترین رشتههای دنیای فنّاوری و تکنولوژی را باهم مطالعه کنیم. هوش مصنوعی که بهاختصار AI نام دارد این روزها از جذابترین رشتهها به شمار میرود. در ابتدا به یکی از سخنان استیون هاوکینگ اشاره میکنیم سپس در ادامه بهطور کامل هوش مصنوعی را باهم بررسی خواهیم کرد.
استیون هاوکینگ دراینباره میگوید "هوش مصنوعی این توانایی را دارد که خود را خاموش و طراحی قدرتمندتری را برای خود آغاز کند. در نقطه مقابل هوش مصنوعی، تکامل بیولوژیکی انسانها قرار دارد که سرعت کمتری داشته و نمیتواند با این علم رقابت کند."
هوش مصنوعی چیست؟
هوش مصنوعی از دو کلمهی انگلیسی Artificial Intelligence ساخته شده است. Artificial یعنی مصنوعی و Intelligence نیز به معنی هوش است. درواقع منظور از مصنوعی این است که به دست انسان ساخته شده است. هوش مصنوعی از پیشرفتهترین دستاوردهایی است که در دنیای فناوری ریشه دارد. این علم شاخهی گسترده و مهمی از علوم کامپیوتر است که مربوط به ساخت ماشینهای هوشمند با توانایی انجام وظایفی است که معمولاً به هوش انسان هم نیاز دارند. هوش مصنوعی یک علم میانرشتهای با چندین رویکرد است، اما پیشرفت در یادگیری ماشین، تقریباً باعث ایجاد تغییر الگو در هر بخش از این فناوری شده است. هوش مصنوعی به زبان ساده یعنی هوشی که از طریق کامپیوترها و ماشین به دست میآید. احتمالاً انتظار نداشته باشید، اما میتوان گفت هوش مصنوعی نوعی تکنولوژی است که قابلیت تفکر دارد. البته این تفکر با تفکر انسانی تفاوت دارد اما کاملاً کاربردی و جالب است.
تعریف هوش مصنوعی
هوش مصنوعی محدود (Narrow AI): این نوع هوش مصنوعی که گاهی اوقات بهعنوان هوش مصنوعی ضعیف نیز شناخته میشود، در یک زمینه محدود عمل میکند و شبیهساز هوش انسانی است. هوش مصنوعی محدود اغلب بر انجام یک کار واحد بهشدت متمرکز است. اگرچه این ماشینها هوشمند به نظر میرسند، اما با محدودیتهای بسیار بیشتری حتی از ابتداییترین هوش انسانی کار میکنند.
هوش مصنوعی عمومی (AGI): این دسته از هوش مصنوعی که بعضاً به آن، هوش مصنوعی قوی گفته میشود، نوعی هوش مصنوعی مانند رباتهای سریال westworld است. AGI، ماشینی با هوش عمومی است و دقیقاً مانند یک انسان میتواند از این هوش برای حل هر مشکلی استفاده کند.
تعریف هوش مصنوعی محدود (Narrow AI)
هوش مصنوعی محدود در پیرامون محیط زندگی ما بهوفور یافت میشود و میتوان گفت که تاکنون موفقترین نوع هوش مصنوعی بوده است. طبق گزارشی که در سال 2016 منتشر شد: Narrow AI با تمرکز بر انجام وظایف خاص، در دهه گذشته موفقیتهای زیادی را تجربه کرده است و منافع قابلتوجهی در جامعه داشته و به نشاط اقتصادی مردم کمک کرده است. مواردی که در زیر به آنها اشاره میکنیم مثالهایی از هوش مصنوعی محدود هستند.
- جستجوی گوگل
- اتومبیلهای خود ران
- نرمافزار تشخیص تصویر سیری، الکسا و سایر دستیاران شخصی
تعریف هوش مصنوعی عمومی (AGI):
ایجاد ماشینی باهوشی در سطح انسانی است که برای هر کاری قابلاستفاده باشد؛ اما تلاش برای AGI با دشواری همراه بوده است. مدتهاست AGI منشأ داستانهای علمی تخیلی بوده است که در آنها رباتهای بسیار هوشمند بر بشریت غلبه میکنند، اما کارشناسان معتقدند این فرضیه چیزی نیست که به این زودی نگران آن باشند.
تاریخچه هوش مصنوعی
رباتهای هوشمند اولین بار در افسانههای یونان باستان ظاهر شدند. استفاده از استدلال قیاسی نقش مهمی در پیشرفت علم در این زمینه داشته است. همانطور که میدانید تاریخچه هوش مصنوعی مربوط به کمتر از یک قرن پیش است اما ریشههای طولانی و عمیقی دارد. در سال 1956 در دانشگاه دارتموث آمریکا، جان مک کارتی تحقیق در مورد هوش مصنوعی را آغاز و آن را از زیرمجموعهی سایبرانتیک خارج کرد.
سال 2010 را میتوان بهعنوان دوران شکوفایی این فنّاوری نام برد.
همچنین شایانذکر است که در سال 2011 مسابقهای در آمریکا برگزار شد که 2 نفر از شرکتکنندههای برتر آن با کامپیوتر واتسون IBM رقابت کردند. اگر انتظار برنده شدن کامپیوتر را ندارید باید بگوییم که کامپیوتر هردوی شرکتکنندهها را شکست داد.
امروزه نیز این صنعت به پیشرفتهای بسیار بزرگی دستیافته است و در صنایع مهمی مانند پزشکی، امنیت، بازاریابی و فروش، شبکههای اجتماعی، حملونقل و غیره نقش اساسی ایفا میکند و انتظار میرود که در سالهای آینده این تأثیرگذاری چندین برابر شود.
برای دانلود جدید ترین ⭐نمونه سوالات فنی وحرفه ای icdl درجه 1 با جواب⭐ کلید کنید.
تاریخچه هوش مصنوعی در ایران
از پیدایش هوش مصنوعی یا همان AI زمان زیادی نگذشته است. از اوایل دهه 80 شمسی، هوش مصنوعی در ایران پیداشده و با توجه به تحقیقات و تولیدات علمی، رتبه 13 را در حوزهی هوش مصنوعی کسب کردهایم. دکتر کارو لوکاس یکی از پیشگامان حوزهی رباتیک و هوش مصنوعی در ایران بود. ایشان در رشتههای محاسبات، ریاضیات، رباتیک و هوش مصنوعی فعالیتهای گستردهای داشته و در سال 1381 در دانشگاه تهران، جهت تدریس رشته هوش مصنوعی فعالیت خود را آغاز کرد.
کاربرد AI
هوش مصنوعی در حوزههای مختلفی میتوانید کاربردهای مهمی داشته باشد و در بخشهای مختلفی از زندگی کمکهای قابلتوجهی به انسان میکند. یکی از مهمترین بخشهایی که هوش مصنوعی میتواند نقش مهم و بسیار پررنگی داشته باشد، حوزهی پزشکی و سلامت است. هوش مصنوعی در پیشبینی تا تشخیص انواع بیماری میتواند یاور ما باشد. از طرفی دیگر در بخش آموزش پرورش با استعدادیابی و آموزش یا در بخش اقتصاد با تحلیل و پیشبینی در حوزهی پول و سرمایه میتواند بسیار کاربردی واقع شود. علاوه بر اینها، در حوزههای کشاورزی، تولید و درنتیجه کسبوکار میتواند نقش مثبتی ایفا کند و بسیار اثرگذار باشد.
کاربرد هوش مصنوعی در ایران
ما در ایران، در اوایل راه هوش مصنوعی هستیم. هرچند ما متوجه تأثیر هوش مصنوعی در زندگی خود نیستیم. این علم در ایران در رشتههای تولیدی، اقتصاد، پزشکی و بازاریابی به کار میرود. فنّاوری هوش مصنوعی در آینده با پیشرفتی شگفتانگیز همراه است. لازم است بدانید که شرکتهای بزرگ زیادی در کشورمان در این حوزه، فعالیتهای گستردهای دارند.
برای دانلود جدیدترین ⭐نمونه سوالات فنی وحرفه ای icdl درجه 1 با جواب⭐ کلید کنید.
مثالهایی از هوش مصنوعی در دنیای واقعی:
- ابزارهایی هوشمند مانند سیری و الکسا
- ابزارها و تجهیزات پیشبینی برخی از بیماریها مانند سرطان سینه
- تولید رباتهای بدون سرنشین
- رباتهای مکالمه برای بازاریابی و خدمات به مشتری
- رباتهای مشاور برای تجارت سهام در بورس
- فیلتر کردن هرزنامهها در ایمیل
- ابزارهای نظارت بر شبکههای اجتماعی برای محتوای خطرناک و اخبار دروغ
- پیشنهاد آهنگ یا فیلم تلویزیونی از Spotify و Netflix
سخن آخر
تا اینجا و با خواندن این مقاله و تعریف هوش مصنوعی، تاریخچه همچنین کاربردهای هوش مصنوعی، دریافتیم که هوش مصنوعی، از زمان پیدایش تاکنون پیشرفتهای چشمگیری داشته است؛ بنابراین ممکن است برای سرعت بخشیدن به زندگی و کسبوکارها، در زندگی روزمره نیز نفوذ داشته باشد تا به بهبود رشد بشریت کمک کند. قطعاً ما نیز در آینده شاهد خودنماییهای بیشتر از این فناوری جذاب در زندگیمان خواهیم بود. همچنین میتوان در بخشهای زیادی از زندگی، ردپای این فنّاوری را ببینیم.
امیدواریم با خواندن این مقاله در وبسایت فن اپ، در افزایش اطلاعات و دانش شما در این زمینه، تأثیرگذار بوده باشیم.